Jämför barnförsäkringar för din familj

Att försäkra sitt barn är för många en självklarhet. Skulle ditt barn invalidiseras utan att du tecknat försäkring, kommer denne tvingas att leva på existensminimum (förutsatt att denne är oförmögen att arbeta till följd utav skadorna), vilket är en risk du förmodligen inte vill ta. Vanställningar och andra händelser som riskerar att ge barnet sämre förutsättningar i livet förtjänar kompensation, och detta får du genom en tecknad barnförsäkring.
Till skillnad från vuxnas motsvarigheter, d.v.s. olycksfall- och sjukdomsförsäkringarna, är barnförsäkringar ofta lite ”schysstare” i sina villkor och mer heltäckande. Den gäller på fritiden men även under skoltid, om det gäller något mer akut – annars faller det under skolförsäkringen.

Vill du sova tryggt, vetandes att din ögonstens framtid är ekonomiskt säkrad vid händelse av en olycka? Ja, det är fullt möjligt. Men du har lite arbete framför dig – att jämföra barnförsäkringar kan vara krävande. Lite efterforskningar kan faktiskt vara nödvändiga för att hitta den optimala lösningen för dig och din familj.

Att jämföra barnförsäkringar.

Det finns många saker att tänka på när man jämför barnförsäkringar. När man läser igenom det finstilta hos olika företag kan man finna att villkoren skiljer sig mer än man hade trott.
Sjukdomar

Risken att få bestående skador från sjukdomar är större än risken att få dem från olyckor. Försäkringsbolagen har därför en lista på sjukdomar som försäkringen inte täcker, däribland Aspergers, cerebral pares, ADHD m.fl. Läs alltid det finstilta hos de olika bolagen du kollar upp.
Hos vissa bolag kan du dock teckna en tilläggsförsäkring för medfödda sjukdomar, men detta måste du göra innan barnet har blivit sex månader gammal.

Idrottsrelaterade skador.

Vissa försäkringsbolag betalar inte ut försäkringen om skadan är förvärvad från deltagandet av vissa idrotter, t.ex. kampsport och motorsport – ”riskidrotter”, med andra ord. Om barnet ni tänker försäkra sysslar med idrott eller funderar på att syssla med idrott (kanske föra vidare familjens brottningsarv?) är det viktigt att ni kollar om bolaget som ni funderar på har svartlistat några sporter.
Slutligen…

Detta har bara varit ett axplock av viktiga saker att ha i åtanke när man letar efter den bästa barnförsäkringen. På https://www.insplanet.com/forsakring/barn/ finns ett verktyg som kan jämföra, så man slipper göra grovjobbet själv. Lycka till!